Trustpilot

Blogs >  

5x de mooiste kloven van IJsland

5x de mooiste kloven van IJsland

IJsland kent prachtige kloven. De ene is wereldberoemd, de ander is amper ontdekt. Wij hebben 5 bijzondere kloven uitgelicht die jou gegarandeerd zullen verrassen tijdens een rondreis door IJsland. Laat ons weten welke kloven je graag wilt bezoeken en wij stellen uw wensen samen tot een droomreis!

Studlagil

Één van de uitgelichte kloven, Studlagil, gelegen in het oosten, is bekend door zijn vele kleuren. De kleurige basaltblokken zijn donker tot bijna zwart, het smeltwater is helder blauw en de omgeving rondom is in de zomer mosgroen.

De kloof kan je het hele jaar door bezoeken, maar in de zomermaanden zie je de meeste contrasten en is de weg er naartoe het best bereikbaar. Het ravijn is ontstaan door de bouw van een waterkrachtcentrale verder richting het binnenland. Hierdoor is het waterniveau gezakt en is deze prachtige kloof tevoorschijn gekomen.

Tijdens een wandeling door het ravijn vind je de Stuðlafoss Waterval. Het water valt over de basaltblokken heen waardoor je mooie plaatjes kan schieten. Als je de waterval in volle glorie wilt zien, zal je deze moeten bezoeken in het voorjaar. Denk er wel aan om goede wandelschoenen mee te nemen, want de stenen en rotsen kunnen nat en glad zijn. Wanneer je niet genoeg tijd hebt om de wandeling te maken, maar toch heel graag de kloof wil bewonderen, is het mogelijk om vanaf een uitkijkplatform over het ravijn te kijken.

Het is natuurlijk het allerfijnst als je een mooie plek met weinig andere toeristen deelt, dus kom in de vroege ochtend of in de avond.

Fjaðrárgljúfur kloof

Toeristen en locals beschouwen deze als één van de mooiste kloven van IJsland. Fotografieliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want iedereen is al verkocht bij het zien van één foto.
De kloof is gelegen in het zuiden en makkelijk toegankelijk in de zomer, het voor- en najaar. Door de ruige rotsen van 100 meter hoog, de verschillende watervallen en de rivier die door de canyon stroomt, behoort dit toch echt bij het typische landschap van IJsland. Maar hoe is dit bijzondere plekje ontstaan? Ongeveer 9000 jaar geleden werd het warmer op aarde en zo ontstond er een diep meer en dat water liep de kloof in. Er werd veel zand weggeschuurd en de wanden van het meer braken. Door de kloof heen daverde een grote waterstroom die er met grof geweld voor zorgde dat de kloof werd gevormd.
De beste optie om de kloof te ontdekken is het pad aan de rechterzijde te volgen. Er zijn meerdere uitzichtpunten gemaakt. De kloof is met de afgelopen jaren bekender geworden, mede door media-aandacht, en is een ‘must-see’ voor iedere vakantieganger in IJsland.

Rauðfeldsgjá kloof

Deze verborgen parel is te vinden op het schiereiland snaefellsnes. De Rauðfeldsgjá is een zeer nauwe, hoge en diepe kloof die je kan betreden wanneer je een kleine rivier oversteekt (trek dus waterdichte wandelschoen aan). Wanneer je in de kloof geklommen bent, zijn de hoge zwarte muren maar een paar meter van elkaar verwijderd. Het zonlicht schijnt door de nauwe doorgangen en dit is voor vele toeristen het laatste uitzicht, maar voor de echte avonturiers begint het hier juist. Je kan verder klauteren door de smalle spleet en uiteindelijk zul je bij een rots terechtkomen waar je met behulp van een touw jezelf omhoog trekt naar een minieme waterval. Vanuit hier kan je verder het ravijn in lopen. Let erop dat deze kloof alleen in de zomer te betreden is. De route is ongelijk en glad, kijk goed uit en zorg voor goede wandelschoenen. Bij slecht weer kan de hoeveelheid regen de toegang tot het ravijn belemmeren.

Nauthúsagil kloof

Ondanks dat deze kloof bij vele andere populaire bezienswaardigheden ligt, blijft dit toch een verborgen plek en deze mag je niet overslaan. Dit komt door dat de weg naar de kloof alleen toegankelijk is met een 4WD wagen (Nauthúsagil ligt op de route richting Þórsmörk, maar is gelegen voor de eerste rivierdoorsteek). Als je deze kloof bezoekt, ervaar je het reizen ‘buiten de gebaande paden’ en daarbij word je aan het eind beloond met een prachtige waterval. De hike naar de waterval is niet lang, maar je zult wel bereid moeten zijn om in het water te lopen, over natte stenen en het sijpelende water van watervallen over je heen te krijgen. Het duurt ongeveer 40 minuten om bij het mooie uitzicht uit te komen. Tegenwoordig zijn er kettingen langs de randen geplaatst om er voor te zorgen dat de hike gemakkelijker is. Maar ook hier geldt, zorg voor goede (waterdichte) wandelschoenen en kijk goed uit, de stenen kunnen glad zijn.

Leuk om te weten is dat lokale mensen hier vroeger kwamen voor een romantische ontmoeting en dat dit nog steeds een favoriete plek is voor de inwoners van IJsland. Als je zelf aan het einde van de hike komt en de prachtige waterval ziet, zul je zien en ervaren waarom.

De kloof is gelegen in het zuidelijke deel van de Hooglanden en onder de gletsjervulkaan Eyjafjallajökull. Aangezien het gebied in de Hooglanden ligt, is deze kloof alleen in de zomer te bezoeken.

Kolugjúfur kloof

Een klein stukje rijden van de bekende ringweg in het noordwesten, ligt de Kolugjúfur. Doordat deze ravijn zo dicht bij de hoofdweg ligt, is het overslaan van deze ravijn geen optie.

Anders dan alle andere kloven in ons rijtje bevat deze kloof veel prachtige watervallen. Deze bestaan uit 7 à 8 kleine watervallen, maar de meest majestueuze waterval is die genaamd Kolufoss van zo’n 8 meter hoog. De kloof zelf is 50 meter diep en 1 kilometer lang. De combinatie van het kolkende water wat door de kloof stroomt, zorgt er voor dat dit één van onze favoriete is. Ondanks dat je maar een klein stukje voor om hoef te rijden loop je hier, met een beetje mazzel, alleen rond. Door de kloof heen stroomt de rivier Víðidalsá  en staat bekend als één van de beste zalmrivieren van IJsland. 

Wanneer je bij de kloof aan komt, heb je keuze uit twee observatie platformen waar je een fantastisch uitzicht hebt. Ook kan je langs de kloof lopen, wat mooie vergezichten en inzichten geeft. Trek wel stevige schoenen aan en kom niet te dicht bij de rand van de kloof wanneer je foto’s maakt of het uitzicht bewondert.

Bekijk onze reizen

info@aurorareizen.nl

06 28 25 49 34

Scroll naar boven