Geldingadalir vulkaanuitbarsting

Geldingadalir vulkaanuitbarsting, Lava en Vulkanen

Op 19 maart 2021 is de Geldingadalir vulkaanuitbarsting begonnen. Sindsdien komen er steeds meer erupties bij en lijkt er een lange lijn van uitbarstingen te ontstaan.

Vulkaanuitbarsting van een schildvulkaan

Er zijn aanwijzingen dat de Geldingadalir (Fagradalsfjall) vulkaanuitbarsting op Reykjanes een schildvulkaan betreft. Dat betekent dat de magma rechtstreeks uit de mantel van de aarde komt, op een diepte van 15-20 km onder het aardoppervlak. De afgelopen 800 jaar is er geen vulkaanuitbarsting op Reykjanes geweest en het is al 6.000 jaar geleden dat in het gebied waar nu de eruptie plaatsvindt, een vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden. De kans is groot dat de magma in al die jaren ter plaatse van Geldingadalir zich in de mantel heeft opgehoopt en dat het nu door de druk wordt uitgespuwd. Omdat het zolang geleden is dat op Reykjanes een vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden, is het mogelijk dat deze eruptie nog lang kan voortduren. Hoelang het gaat voortduren is voor iedereen een raadsel, maar het kan zomaar maanden tot zelfs jaren voortduren!

Realtief rustige en stabiele vulkaanuitbarsting

Op het moment van schrijven stroomt er 10 m³ lava per seconde uit de krater. Dat is voor een vulkaanuitbarsting niet heel veel. De lava is relatief vloeibaar, waardoor het zich makkelijk uitvloeit over een groot gebied. Dit zijn volgens deskundigen kenmerken voor een schildvulkaan.

Vulkaanuitbarsting bezoeken

Een vulkaanuitbarsting bezoeken is een 'once-in-a-lifetime' ervaring. Aurora Reizen gaat, wanneer het mogelijk is, speciale reizen organiseren voor het bezoeken van de vulkaanuitbarsting. De wandeling naar de vulkaan duurt ongeveer 1,5 uur (dezelfde loopafstand terug) en op geaccidenteerd terrein, ca. 250 hoogtemeters. Ook al is het een 'redelijk veilige vulkaan', betreden is altijd op eigen risico. Daarnaast moet je altijd de regels van de (plaatselijke) autoriteiten in acht nemen, zij bepalen de toegang. Wanneer het gebied wordt afgesloten, is het verboden om op eigen gelegenheid naar de vulkaan te gaan. Ter plaatse zijn reddingswerkers aanwezig en zij bepalen of je de vulkaan kan bezoeken. Hoewel bij de vulkaanuitbarsting weinig as vrijkomt, komt er wel giftige zwaveldioxide vrij. Als de wind ongunstig staat, wordt het gebied rond de vulkaan afgezet. Betreden van het afgezette gebied is verboden en kan gevaarlijk zijn. 

Vulkaan Geldingadalur heet nu Fagradalsfjall

De vulkaanuitbarsting vindt plaats in een vallei genaamd Geldingadalir. Geldingadalir is vernoemd naar de gecastreerde paarden (ruinen) van Ísólfur, een Viking die honderden jaren geleden in dit gebied leefde. Ísólfur zou ook in dit gebied begraven zijn. Hij is echter nooit gevonden en de kans dat Ísólfur ooit nog gevonden wordt, is met de huidige vulkaanuitbarsting aanzienlijk afgenomen. Omdat de huidige uitbarsting een neiuwe vulkaan betreft heeft het ook een nieuwe naam nodig. De inwoners van het nabij gelegen dorpje Grindavík mochten een nieuwe naam kiezen en dat is uiteindelijk Fagradalsfjall geworden.