Letters stay safe i.v.m. covid-19 en vakantiereizen

IJsland & covid-19

We willen er graag weer op uit en mooie avonturen beleven. Het Nederlands reisadvies is voor IJsland is op het moment van schrijven groen. Als Nederlander mag je op vakantie gaan naar IJsland. Voor vertrek dien je een preregister formulier in te vullen, dit kan op covid.is. Per 26 juli zijn de volgende regels van toepassing;

Vernieuwde Corona regels bij aankomst in IJsland

Per 26 juli heeft de IJslandse regering nieuwe regels m.b.t. toegangsrestricties;


Wanneer je 14 dagen volledig gevacineerd bent of bewijs van eerdere infectie kan aantonen.

 • Iedereen moet zich vooraf registreren voordat ze in IJsland aankomen en tevens hun vertrekdag bevestigen, indien beschikbaar.
 • Je dient bij aankomst in IJsland een negatieve PCR of antigeen (sneltest) test bij zich te hebben. De PCR of antigeen test mag niet meer dan 72 uur voor vertrek zijn afgenomen en het certificaat moet in het Engels zijn. 
 • Toon een volledig en goedgekeurd vaccinatiebewijs of een bewijs van eerdere infectie aan de grens.
 • Een volledig vaccinatiebewijs houdt in dat er 14 dagen zijn verstreken sinds de tweede vaccinatie (of 14 dagen na de Janssen-vaccinatie) en je reis naar IJsland. Je wordt niet meer getest aan de grens.
 • Als de tijd korter is dan 14 dagen, moet de reiziger een test ondergaan bij de grens en de regels over thuisquarantaine volgen totdat een negatief resultaat wordt verkregen (meestal is de test resultaat binnen 24 uur bekend).
 • Kinderen geboren in 2005 of later hoeven niet getest te worden aan de grens. Zij zijn vrijgesteld van de verplichting om bij aankomst een negatief PCR-certificaat te overleggen. Als een kind reist met een persoon die verplicht in quarantaine moet, blijft het kind bij hen en wordt het uit quarantaine gehaald als de tweede test van de begeleider negatief is. Als de begeleider is vrijgesteld van dubbele screening en quarantaine, is het kind dat ook.
 • Kinderen van 16 jaar en ouder moeten testen ondergaan bij de grens, 5 dagen in quarantaine gaan en een tweede test ondergaan, tenzij ze volledig zijn ingeënt. Kinderen die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, mogen met hun ouders naar IJsland reizen, aangezien de ouders zijn vrijgesteld van reisbeperkingen naar IJsland. Zij moeten vervolgens wel aan de regels houden die gesteld zijn voor kinderen van 16 jaar en ouder.
 • Reizigers wordt aangeraden de Rakning C-19 app te downloaden.

 

wanneer je niet volledig gevaccineerd bent of geen bewijs van eerdere infectie kan aantonen.

 

IJsland beschouwt op dit moment de hele wereld, behalve Groenland, als risicogebied. Je dient aan de volgende grensregels te houden.

 • Alle toeristen moeten zich vooraf registreren voordat ze in IJsland aankomen en tevens hun vertrekdag bevestigen, indien beschikbaar.
 • Wanneer reizigers niet volledig gevaccineerd zijn, dienen reizigers naar IJsland bij aankomst een negatieve PCR test bij zich te hebben. De PCR test mag niet meer dan 72 uur voor vertrek zijn afgenomen en het certificaat moet in het Engels zijn. Een sneltest is niet geldig.
 • Bij aankomst in IJsland moet iedereen worden getest, ook kinderen.
 • Testen en quarantaine: iedereen moet vijf dagen in quarantaine en aan het einde van de quarantaine nog een test doen. Je verblijft in een quarantainehotel of in  accommodatie uit deze lijst.
 • Het kunnen aantonen van een certificaat van een negatieve PCR-test tegen Covid-19. Snelle antigeentesten zijn niet geldig. De test mag maximaal 72 uur oud zijn.
 • Ga vanaf de luchthaven direct naar de quarantainelocatie, dit kan met een bustransfer, taxi of huurauto.
 • Testen en quarantaine van kinderen: Kinderen geboren in 2005 of later worden getest bij de grens. Zij zijn vrijgesteld van de verplichting om bij aankomst een negatieve PCR-certificaat te overleggen. Als een kind reist met een persoon die in quarantaine moet worden geplaatst, blijft het kind bij hen en mag het uit quarantaine als de tweede test van het reisgezelschap negatief is.
 • De tweede test wordt gedaan in een gezondheidscentrum in IJsland. De avond voor de test wordt een streepjescode naar je mobiele telefoon gestuurd. Let op de afwijkende openingstijden voor het testen.
 • Een positief resultaat resulteert altijd in isolatie en in dergelijke gevallen moeten de instructies voor thuisisolatie worden gevolgd. Wordt er een variant van het virus vastgesteld die besmettelijker en/of een ernstiger ziekte veroorzaakt, is de persoon in kwestie verplicht om in een quarantainehotel te verblijven. Islolatie in een quarantainehotel is gratis.
 • Reizigers wordt aangeraden de Rakning C-19 app te downloaden.

Laatste update: 20 juli 2021