Letters stay safe i.v.m. covid-19 en vakantiereizen

IJsland & covid-19

We willen er graag weer op uit en mooie avonturen beleven. Helaas is het reisadvies is voor de hele wereld oranje gekleurd, dus ook voor IJsland. De overheid adviseert om geen reizen naar het buitenland te maken, tenzij het strikt noodzakelijk is. Daar vallen vakanties niet onder. Dit geldt tot half maart. Wat er daarna gebeurd is nog onzeker. 

Strikte regels

IJsland kent strikte regels met betrekking tot het testen en in quarantaine gaan. Alle reizigers naar IJsland dienen bij aankomst een negatieve PCR test bij zich te hebben. De PCR test mag niet meer dan 72 uur voor vertrek zijn afgenomen en het certificaat moet in het Engels zijn. Passagiers die in IJsland aankomen dienen bij aankomst een Covid-19 test te ondergaan. Tevens dient er een preregister formulier ingevuld te zijn. Na het verlaten van het vliegveld ga je rechtstreeks naar je accommodatie om daar 5-6 dagen in quarantaine te gaan. Het is van belang dat de accommodatie voldoet aan de quarantaine richtlijnen van de IJslandse overheid. Er zijn op verschillende locaties in IJsland speciaal ingerichte quarantainehotels waar je ook terecht kan. Na vijf dagen wordt er nogmaals een Covid-19 test afgenomen. Wanneer beide testen negatief zijn mag in IJsland vrij reizen, uiteraard wel de Covid-19 maatregelen in achtnemen. Kinderen geboren in 2005 of later zijn vrijgesteld van testen en quarantaine, hetzelfde geldt voor degenen die door de IJslandse gezondheidsautoriteiten door middel van een PCR-test hebben bevestigd dat ze eerder COVID-19 hebben opgelopen en de isolatie hebben voltooid, of dat de COVID-19-infectie is bevestigd door antilichaamtesten. Op Covid.is kan je alle richtlijnen en maatregelen nalezen.

Vanaf 1 mei heeft de IJslandse regering versoepelingen m.b.t. toegangsrestricties aangekondigd. IJsland zal met kleurcoderingen gaan werken, namelijk; groen, oranje of rood. Afhankelijk van de kleur van je land worden er maatregelen getroffen. Stel Covid is nog niet onder controle en Nederland is code rood. Dat betekend dat je naast een negatieve PCR-test en een test bij aankomst alsnog 5 dagen in quarantaine moet.
Bij code oranje of groen hoeft dat niet meer. Dan is een negatieve PCR-test (van maximaal 72 uur oud) en een test op de luchthaven (die ook negatief moet zijn) voldoende en mag je gaan en staan waar je wilt.

Blijf op de hoogte

Een lichtpuntje is dat de vaccinatie is begonnen en wellicht dit een begin is naar een wereld waarin we weer vrij mogen reizen. De regelgeving omtrent Covid-19 verandert snel, voor actuele regelgeving kan je op site van de overheid terecht. Als je vragen hebt over reizen naar IJsland kan je ook contact met ons opnemen, dit kan door een e-mail te sturen naar .

Laatste update: 17 februari 2021