Letters stay safe i.v.m. covid-19 en vakantiereizen

IJsland & covid-19

We willen er graag weer op uit en mooie avonturen beleven. Langzaam gaat de wereld een klein beetje open. Het Nederlands reisadvies is voor IJsland is geel. Op dit moment worden er beperkt reizigers toegelaten. Als Nederlandse reiziger mag je IJsland betreden wanneer je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent of dat je een eerdere besmetting hebt gehad. Tevens dien je voor vertrek een preregister formulier in te vullen, dit kan op covid.is. Vanaf 15 juni wordt het IJslandse grensbeleid versoepeld.

versoepeling van de regels

Vanaf 15 juni komt de IJslandse regering met versoepelingen m.b.t. toegangsrestricties. IJsland zal met kleurcoderingen gaan werken, namelijk; groen, oranje of rood. Afhankelijk van de kleur van je land worden er maatregelen getroffen. Stel Covid is nog niet onder controle en Nederland is code. Dan betekend dat je naast een negatieve PCR-test en een test bij aankomst alsnog 5 dagen in quarantaine moet, in een speciaal ingerichte quarantainehotel.
Bij code oranje of groen hoeft dat niet meer. Dan is een negatieve PCR-test (van maximaal 72 uur oud, zoals hieronder is beschreven) en een test op de luchthaven (die ook negatief moet zijn) voldoende en mag je gaan en staan waar je wilt. Als je kunt aantonen van een eerdere coronabesmetting te zijn genezen en/of als je een bewijs van vaccinatie kunt overleggen, is een testprocedure niet nodig. Je zult dan wel volledig gevaccineerd moeten zijn.

Wanneer reizigers niet volledig gevaccineerd zijn, dienen reizigers naar IJsland bij aankomst een negatieve PCR test bij zich te hebben. De PCR test mag niet meer dan 72 uur voor vertrek zijn afgenomen en het certificaat moet in het Engels zijn. Passagiers die in IJsland aankomen dienen bij aankomst een Covid-19 test te ondergaan. Tevens dient er voor vertrek een preregister formulier ingevuld te zijn.

Bij code rood; Na het verlaten van het vliegveld ga je rechtstreeks naar je accommodatie om daar 5-6 dagen in quarantaine te gaan. Het is van belang dat de accommodatie voldoet aan de quarantaine richtlijnen van de IJslandse overheid. Er zijn in IJsland speciaal ingerichte quarantainehotels waar je in sommige gevallen moet verblijven. Na vijf dagen wordt er nogmaals een Covid-19 test afgenomen. Wanneer beide testen negatief zijn mag in IJsland vrij reizen, uiteraard wel de Covid-19 maatregelen in achtnemen. Kinderen geboren in 2005 of later zijn vrijgesteld van testen en quarantaine, hetzelfde geldt voor degenen die door de IJslandse gezondheidsautoriteiten door middel van een PCR-test hebben bevestigd dat ze eerder COVID-19 hebben opgelopen en de isolatie hebben voltooid, of dat de COVID-19-infectie is bevestigd door antilichaamtesten. Op Covid.is kan je alle richtlijnen en maatregelen nalezen.

BLIJF OP DE HOOGTE

De regelgeving omtrent Covid-19 verandert snel, voor actuele regelgeving kan je op site van de overheid terecht. Als je vragen hebt over reizen naar IJsland kan je ook contact met ons opnemen, dit kan door een e-mail te sturen naar .

Laatste update: 30 mei 2021