Trustpilot
Expeditiereis IJsland

Expeditiereis IJsland

Prijs

op aanvraag

9 dagen

(standaard)

Schotland & IJsland

Reisgebied

Mei - september

Reisperiode

De eilanden van de Noord-Atlantische Oceaan

Er zijn weinig wildere, prachtigere en ongereptere plekken dan de eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan! En geen schepen die geschikter zijn voor zo’n reis dan Ocean Albatros. Tijdens dit avontuur bezoek je de wonderlijke eilanden in Schotland, de Faeröer en IJsland. Dit negendaagse lenteavontuur vaart van Schotland naar de weelderige groene eilanden Orkney, Shetland, de Faeröer en IJsland en levert weergaloze landschappen en zeegezichten op. De reis begint in Aberdeen waar je aan boord gaat van het moderne schip Ocean Albatros van Albatros Expeditions. Trekvogels, dolfijnen en walvissen zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden die je tijdens deze cruise kan verwachten.

Ontdek de rijke cultuur en geschiedenis

Als je de haven van Aberdeen hebt verlaten, is onze eerste stop Kirkwall. Kirkwall is de hoofdstad van Orkney, een archipel die bekend staat om zijn zandstenen kliffen. De volgende bestemming zijn de Shetlandeilanden, met het gezellige stadje Lerwick en later een stop op Isle of Noss – een klein eiland waar één van de grootste en meest spectaculaire vogelkolonies in Groot-Brittannië te vinden is. Je vaart verder noordwaarts naar de legendarische Faeröer, waar Tórshavn, de hoofdstad en grootste stad, op ons wacht. Verken deze kleine hoofdstad, beroemd om zijn oude Noorse erfgoed en zijn prachtig bewaard gebleven gebouwen met grasdaken. Het schip vaart verder langs de ruige kusten van de Faeröer. De volgende stop is Klaksvik, de op één na grootste stad van de Faeröer. Het is een pittoreske nederzetting gelegen in een diepe baai en de ideale locatie om de prachtige natuurlijke omgeving van de eilanden te verkennen.

Na deze dagen vol cultuur, geschiedenis, whisky’s en vogels is het tijd om de Noord-Atlantische Oceaan over te steken en op zoek te gaan naar walvissen en wilde dieren terwijl Ocean Albatros IJsland nadert. De eerste stop is Djúpivogur, een klein stadje en gemeente gelegen in het midden van verbluffende natuurlijke schoonheid aan de zuidoostelijke kust van het land. Vanuit Djúpivogur vaar je langs het vulkanische eiland Surtsey, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en het jongste eiland ter wereld, voordat je een dag kan doorbrengen op Heimaey, het grootste eiland van de Vestmannaeyjar-archipel. Heimaey is de locatie van een van de bekendste vulkaanuitbarstingen van IJsland, toen de lokale bevolking, erin slaagde hun stad te redden van een dreigende vernietiging. Na het verlaten van Heimaey, gaat de tocht verder de eindbestemming, de IJslandse hoofdstad Reykjavík.

Dag tot dag programma

Van de verborgen parels op dit unieke eiland tot de adembenemende panorama’s van de ruige natuur, het dag tot dag programma van Aurora Reizen is ontworpen om een balans te bieden tussen ontspanning, avontuur en culturele verrijking.

Laat je leiden door onze uitgestippelde routes die ervoor zorgen dat je het maximale uit elke dag haalt, terwijl je genoeg ruimte hebt om zelf te verkennen en persoonlijke herinneringen te maken die een leven lang meegaan. Uiteraard is het mogelijk om het dag tot dag programma naar eigen wens aan te passen, wij adviseren hier graag in.

Dag 1:
De reis begint in Aberdeen, de beroemde granietstad van Schotland. De stad Aberdeen is een van de rijkste van Groot-Brittannië met een lange en roemruchte geschiedenis. De moderne stad is ontstaan uit een rijke visserij- en scheepsbouwtraditie en is sindsdien de belangrijkste haven van Groot-Brittannië geworden die de olie- en gasindustrie bedient.

MV Ocean Albatros wacht op inscheping in de haven van de stad, met comfortabele passagiershutten klaar om onze gasten te verwelkomen. Na de verplichte veiligheidsinstructies en reddingsbootoefeningen zal de Ocean Albatros Aberdeen verlaten en koers zetten naar de oude eilanden van Orkney.

Dag 2: Kirkwall, Orkney
Tijdens de nacht vaar je langs de noordoostkust van Schotland om aan te komen in de stad Kirkwall, de hoofdstad van de Orkney-eilanden. Orkney is Oud-Noors voor “zeehondeneilanden” en net als veel andere Noord-Atlantische eilanden heeft Orkney een rijk Viking verleden. Orkney heeft een fascinerende geschiedenis en bevat een van de hoogste concentraties neolithische overblijfselen ter wereld. Deze locaties variëren van de stenen cirkel van Brodgar tot de neolithische huizen van Skara Brae, die zo perfect bewaard zijn gebleven dat ze bijna nog steeds bewoond zouden kunnen worden. In tegenstelling tot het Schotse vasteland werden Orkney en het nabijgelegen Shetland gekoloniseerd door Noorse kolonisten, en maakten ze tot eind 14e eeuw deel uit van het koninkrijk Noorwegen. De taal, cultuur en architectuur van het eiland verschillen daardoor van de rest van Schotland. De lokale bevolking is trots op hun Scandinavische erfgoed, dat bijna overal in de stad duidelijk zichtbaar is, van de magnifieke Sint-Magnuskathedraal, tot de wereldberoemde Highland Park-distilleerderij.

Optionele excursie: “Hoogtepunten van Orkney”:
Je verlaat Kirkwall en gaat richting het westen. Onderweg zie je glooiende landschappen en neolithische restanten. Na het passeren van de Standing Stones of Stenness, stop je bij de 5000 jaar oude ceremoniële cirkel: de Ring of Brodgar. De weg wordt vervolgd naar het mooie vissersdorpje Stromness. Hier kan je het dorpje op eigen gelegenheid verkennen. Bezoek het prachtig gerenoveerde Pier Arts Centre met tentoonstellingen van zowel lokale als internationale kunstenaars en ontspan met een warme drank in een café. Of verken de ambachtswinkels die lokaal breiwerk, aardewerk en kunstwerken verkopen. (De excursie maakt deel uit van het optionele excursiepakket en is niet inbegrepen in de reisprijs).

Dag 3: De Shetlandeilanden
In de ochtend van de derde dag arriveert de Ocean Albatros in Lerwick, hoofdstad van Shetland. De Shetlandeilanden bestaan uit ruim honderd eilanden, waarvan er slechts zestien het hele jaar door bewoond zijn. De eilanden vormen het meest noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk en liggen ongeveer 300 km ten noorden van het Schotse vasteland.

Net als Orkney dateert het erfgoed van Shetland uit de Neolithische periode en maakte tot eind 14e eeuw deel uit van het koninkrijk Noorwegen. Geniet van een wandeling door de drukke hoofdstraat van de stad, vol met winkels die lokale producten verkopen, dompel jezelf onder in de geschiedenis in het Shetland Museum and Archives.

Optionele excursie: “Clickimin Broch en Shetland sightseeing”:
Vanuit de haven vertrek je voor een korte mooie rit door Lerwick richting Scalloway. Vanaf een uitzichtpunt kan je genieten van het uitzicht op het charmante dorp en het imposante Scalloway Castle. Na een korte fotostop ga je verder oostwaarts door het gebied dat plaatselijk bekend staat als de “Black Gates” – een gebied waar nog steeds turf wordt gewonnen en als brandstof wordt gebruikt. De route gaat verder richting het noorden, naar onze hoofdbestemming Clickimin Broch. Er is vrije tijd om deze goed bewaarde en gerestaureerde broch te ontdekken en meer te leren over het leven in de ijzertijd. (Let op: de bus excursie maakt deel uit van het optionele excursiepakket en is niet bij de reisprijs inbegrepen).

Tijdens een heerlijke lunch aan boord vaart het schip naar het nabijgelegen eiland Noss. Afhankelijk van het weer hopen we een Zodiac-cruise aan te kunnen bieden naar de vogelklif, één van de grootste en meest spectaculaire in Groot-Brittannië, vol met jan-van-genten, zeekoeten en alken.

Dag 4: Tórshavn, hoofdstad van de Faeröer

Je komt na de lunch aan in Tórshavn, een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Hoewel de Faeröer niet zo koud is als het nabijgelegen IJsland, staan de Faeröer-eilanden toch bekend om het uitdagende weer. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de geïsoleerde ligging in de Noord-Atlantische Oceaan. Niettemin zorgt hun noordelijke ligging voor lange, lichte zomerdagen. En hoewel het weer zelden warm is, is het klimaat perfect om de eilanden te verkennen! Oorspronkelijk was Tórshavn een handelspost, opgericht door Noorse koningen en geëxploiteerd als monopolie door de Deense kroon. In 1866 werd Tórshavn tot stad uitgeroepen en is sindsdien de hoofdstad van de eilanden.

Optionele excursie: Historisch Kirkjubøur
Halverwege de ochtend kan je deelnemen aan een optionele busexcursie waarbij je het historische dorpje Kirkjubøur gaat bezoeken. Je bezoekt de ruïnes van de indrukwekkende Magnus-kathedraal en de St. Olav-kerk – de enige overgebleven middeleeuwse kerk op de Faeröer. (De excursie maakt deel uit van het excursiepakket en is niet bij de reisprijs inbegrepen).

Bij terugkomst in Tórshavn kan je een wandeling maken door het oude stadsdeel vlak bij de haven.

Dag 5: Klaksvík
In de loop van de ochtend kom je aan in de kleine haven van Klaksvík op het eiland Borðoy, gelegen aan de oostkant van dit eiland. De stad is de op één na grootste van de Faeröer met ongeveer 5.000 inwoners en een geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd.

Optionele excursie: Verken Eysturoy met Gjogv
Neem deel aan een optionele busexcursie waarbij je het nabijgelegen eiland Eysturoy gaat verkennen. Je vertrekt per bus door een tunnel die Borðoy en Eysturoy met elkaar verbindt. Je bezoekt het kleine havendorpje Gjogv, waar je de omgeving kan verkennen. Het dorpje staat bekend om de natuurlijke haven. In de zomer broeden op de kliffen papegaaiduikers. (De excursie maakt deel uit van het excursiepakket en is niet inbegrepen in de reisprijs).

Dag 6: Dag op zee, walvissen spotten.
Vanuit Klaksvík zal Ocean Albatros de Noord-Atlantische Oceaan oversteken richting het oosten van IJsland. Tussen de Faeröer en IJsland ligt een onderzeese bergkam, gevormd tijdens de opening van de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer 50 miljoen jaar geleden. Deze bergkam zorgt ervoor dat de warmere Noorse stroom (een tak van de Golfstroom) naar de oppervlakte stijgt, waardoor dit koude water verrijkt wordt. Zeevogels, zeehonden en walvissen gedijen in deze voedzame wateren, dus het is sterk aan te raden een verrekijker binnen handbereik te houden!

Dagen op zee zijn nooit saai. Aan boord worden verschillende activiteiten georganiseerd. Luister naar speciaal samengestelde lezingen over de lokale geschiedenis, natuur, geologie en cultuur. Ontspan met een massage in de Albatros Polar Spa, of kijk gewoon naar de zeevogels vanuit onze hot tubs.

Dag 7: Djúpivogur, IJsland
De eerste aankomstplaats in IJsland is het kleine, gezellige havenstadje Djúpivogur. Dit stadje is gelegen in Oost-IJsland, aan de monding van de Berufjörður-fjord. De haven van de stad ligt perfect beschut, maar nog steeds gemakkelijk bereikbaar vanaf de oceaan, en behoort tot de oudste van IJsland vanwege de ligging op Europa. De openbare kunsttentoonstellingen Eggin í Gleðivík, 34 grote granieten vogeleieren die de 34 soorten vertegenwoordigen die in het gebied broeden, is de moeite waard om te bezoeken.
Optionele excursie: Vatnajökull, de grootste ijskap van Europa

Met een touringcar maak je een trip naar Vatnajökull. In de “kreeftenstad” Höfn maak je een korte stop. De volgende stop is bij één van de gletsjers van de Vatnajökull ijskap. De enorme Vatnajökull-gletsjer beslaat ongeveer 8% van de totale landmassa van IJsland. Na het bezoek ga je terug richting Djupivogur, met onderweg enkele fotostops. (De excursie maakt deel uit van het excursiepakket en is niet bij de reisprijs inbegrepen). Nadat je aan boord bent gegaan van het schip, vaar je langs de zuidkust van IJsland richting de Vestmannaeyjar-archipel.

Dag 8: Westman-eilanden
De Vestmannaeyjar-archipel (de Westman-eilanden) is een cluster van geïsoleerde eilanden gelegen voor de zuidkust van IJsland. Heimaey is de enige stad op de eilandengroep. Heimaey haalde in januari 1973 wereldwijd de krantenkoppen toen op het eiland een vulkaan uitbarstte. Bijna alle 5.000 inwoners werden geëvacueerd. Sommigen kozen ervoor om te blijven. Gewapend met weinig meer dan slangen slaagden ze erin het ergste lava af te koelen en weg te leiden van de stad en de haven. Eldheimar-museum is een van de meest fascinerende van IJsland en toont tot in de kleinste details de verwoesting die zelfs een relatief kleine vulkaan kan aanrichten.
Naast deze vulkaanuitbarsting staat het eiland ook bekend om de 1,1 miljoen papegaaiduikers die hier nestelen in holen in de zandgrond van het eiland. Daarnaast zijn er ook duizenden drieteenmeeuwen, stormvogels, zeekoeten en alken. Je eindigt de dag door dicht langs een van ’s werelds nieuwste eilanden, Surtsey, te passeren. Dit vulkanische eiland ontstond in 1963 bij een uitbarsting onderzee.

Dag 9:
De rotsachtige zuilen van de Hallgrímskirkja-kerk torenen uit boven de stad Reykjavik, een hippe Scandinavische hoofdstad die weinig introductie behoeft. Met de nieuwe Scandinavische keuken, uitstekende winkels, fantastische excursies en een ontspannen sfeer is Reykjavik een van de meest gastvrije en opwindende steden van Scandinavië. Zo’n bruisende hoofdstad kan vreemd aanvoelen na de afgelegen wildernis van de Noord-Atlantische Oceaan!
Na een stevig ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het bemannings- en expeditieteam van Ocean Albatros.

Ervaringen

Samenvatting

Details & Prijzen

Expeditiereis IJsland

Prijs

Op aanvraag

9 dagen

(standaard)

Schotland & IJsland

Reisgebied

Lente

Reisperiode

Inclusief

Cruise van 9 dagen/8 nachten op Ocean Albatros in een tweepersoonskamer met een eigen badkamer in de gekozen categorie (op basis van twee personen)

Transfer vanaf Kangerlussaq vliegveld naar de Ocean Albatros schip

Wandelingen met gidsen van de expeditie team

Engelssprekend personeel

Informatieve bijeenkomsten en lezingen

Zodiac tours en foto workshop

Excursies zoals in de reisbeschrijving

Diner drankarrangement

Welkoms- en afscheidscocktail

Belastingen en landingsrechten

Link naar een digitaal dagboek na de reis, inclusief logboek, fotogalerij en een lijst met diersoorten die gezien zijn tijdens de reis.

Exclusief

Internationale vluchten; heenvlucht naar Aberdeen en terugvlucht vanuit Keflavik (Reykjavik)

Aanvullende excursies buiten de reisbeschrijving (of vermeld staan als betaalde extra’s)

Eénpersoonskamer toeslag of upgrade naar een luxere kamer

Maaltijden niet aan boord van het schip

Dranken (anders dan koffie, thee en diner-borrel arrangement)

Fooien voor bemanning

Reis- en annuleringsverzekering

Alles wat niet vermeld staat onder ‘inclusief’

Reisvoorstel aanvragen

Heb je vragen over deze reis of wil je een offerte aanvragen? We zullen na je aanvraag zo snel mogelijk contact met je opnemen (1 tot 2 werkdagen).

Heb je vragen? Wij helpen je graag

info@aurorareizen.nl

06 28 25 49 34

Wij zijn aangesloten bij

Heb je vragen? Wij helpen je graag

info@aurorareizen.nl

06 28 25 49 34

Wij zijn aangesloten bij

Scroll naar boven
× Stel je vraag