Blogs >  

Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting, lava en vulkanen

Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting, lava en vulkanen

Op 3 augustus 2022 is de Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting begonnen. Sinds de uitbarsting is lange lijn van lavafonteinen te zien.

Vulkaanuitbarsting van een schildvulkaan

Er zijn aanwijzingen dat de Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting op Reykjanes een schildvulkaan betreft en mogelijk dezelfde vulkaanuitbarsting is als die van vorig jaar (2021). Dat betekent dat het magma rechtstreeks uit de mantel van de aarde komt, op een diepte van 15-20 km onder het aardoppervlak. De afgelopen 800 jaar is er geen vulkaanuitbarsting op Reykjanes geweest en het is al 6.000 jaar geleden dat in het gebied waar nu de eruptie plaatsvindt, een vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden. De kans is groot dat het magma in al die jaren ter plaatse van Fagradalsfjall zich in de mantel heeft opgehoopt en dat het nu door de druk wordt uitgespuwd. Omdat het zolang geleden is dat op Reykjanes een vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden, is het mogelijk dat deze eruptie nog lang kan voortduren. Hoelang het gaat voortduren is voor iedereen een raadsel, maar het kan zomaar maanden tot zelfs jaren voortduren! 

Relatief rustige en stabiele vulkaanuitbarsting

De huidige vulkaan uitbarsting is groter dan de vorige in 2021. Op het moment van schrijven stroomt er 30-50 m³ lava per seconde uit de kraters. De lava is relatief vloeibaar, waardoor het zich makkelijk uitvloeit over een groot gebied. Dit zijn volgens deskundigen kenmerken voor een schildvulkaan.

Vulkaanuitbarsting bezoeken

Een vulkaanuitbarsting bezoeken is een ‘once-in-a-lifetime’ ervaring. Aurora Reizen gaat, wanneer het mogelijk is, speciale reizen organiseren voor het bezoeken van de vulkaanuitbarsting. De wandeling naar de vulkaan duurt ongeveer 2-2,5 uur (dezelfde loopafstand terug) en op geaccidenteerd terrein, ca. 300 hoogtemeters. Ook al is het een ‘redelijk veilige vulkaan’, betreden is altijd op eigen risico. Daarnaast moet je altijd de regels van de (plaatselijke) autoriteiten in acht nemen, zij bepalen de toegang. Wanneer het gebied wordt afgesloten, is het verboden om op eigen gelegenheid naar de vulkaan te gaan. Ter plaatse zijn reddingswerkers aanwezig en zij bepalen of je de vulkaan kan bezoeken. Hoewel bij de vulkaanuitbarsting weinig as vrijkomt, komt er wel giftige zwaveldioxide vrij. Als de wind ongunstig staat, wordt het gebied rond de vulkaan afgezet. Betreden van het afgezette gebied is verboden en kan gevaarlijk zijn. 

Bekijk onze reizen

info@aurorareizen.nl

06 28 25 49 34

Scroll naar boven
× Stel je vraag