Trustpilot

Blogs >  

Het noorderlicht in IJsland spotten

Het noorderlicht in IJsland spotten

Bij vele staat het noorderlicht op de ‘bucketlist’. Wanneer het noorderlicht danst door de lucht is het één van de spectaculairste natuurverschijnselen in de wereld. Wij vinden het noorderlicht zo bijzonder dat we zelfs onze reisorganisatie er naar vernoemd hebben!

Hoe ontstaat Poollicht

Het noorderlicht ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon naar de polen van de aarde worden geslingerd en in de atmosfeer terechtkomen. Dit wordt ook wel zonnewind genoemd. Bij een grote uitbarsting op de zon (zonnestormen) schieten veel van deze deeltjes de ruimte in en komen o.a. bij de polen van de aarde terecht. Wanneer deze deeltjes de atmosfeer van de aarde bereiken ontstaat er noorderlicht. Dit komt door dat de geladen deeltjes in de atmosfeer in botsing komen met zuurstof- en stikstofatomen. De kleur van het noorderlicht kan variëren. Zuurstof kan in de hoger gelegen atmosfeer groen of rood poollicht veroorzaken. In de lager gelegen atmosfeer kan elektronen in combinatie met stikstofprotonen ook rood poollicht veroorzaken. Het poollicht wordt gevormd op grote hoogte in de atmosfeer. De hoogte van poollicht varieert van 80 tot 1000 km hoogte.

Wanneer kan je het Noorderlicht zien?

De beste tijd om het noorderlicht te spotten is van september tot april. In principe komt het poollicht altijd voor, alleen is het niet zichtbaar als het licht is. Vanaf september tot april zijn de nachten voldoende donker om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien. Het noorderlicht is niet elke avond zichtbaar en de activiteit van het noorderlicht verschilt per moment. 

De leukste manier is om zelf op jacht te gaan naar het noorderlicht. Wij geven jouw natuurlijk de beste tips om dit geweldige natuurverschijnsel te kunnen beleven!

Bekijk onze reizen

info@aurorareizen.nl

06 28 25 49 34

Scroll naar boven