Trustpilot

Home > Informatie > Praktische informatie

Praktische informatie

Bij praktische informatie geven wij je meer informatie zoals over autorijden in IJsland in zomer en in de winter, vliegtickets, de accomodatie, maaltijden en excursies.

Vliegtickets

Bij Aurora Reizen zijn wij van mening dat jij mag bepalen om vliegtickets van de reis bij te boeken. Wij willen jouw de keus laten of wij de vluchten gaan boeken of dat jij zelf op zoek wilt gaan naar de beste deal. Bij alle voorbeeldreizen wordt een stelpost voor de vliegtickets per reisperiode gegeven, zodat je een idee hebt wat de totale kosten zijn. Wil je dat Aurora Reizen het vliegticket gaat boeken dan worden de kosten van een vliegticket berekend. De werkelijke kosten kunnen t.o.v. de stelpost afwijken. De eventuele korting of meerprijs wordt doorberekend. Bij weekendtrips is het, gezien het tijdsschema en beperkte keuze, helaas niet mogelijk om zelf vliegtickets te boeken.

Autorijden in IJsland

Rijden in IJsland is anders dan in Nederland. De weersomstandigheden kunnen met name in de winter extreem zijn. De wegen zijn soms smal, bochtig en onoverzichtelijk. Ga je meer buiten de gebaande wegen dan kom je al snel op gravelwegen terecht.

Ga altijd goed voorbereid de weg op en controleer vooraf altijd de wegcondities op road.is en kijk voor het actuele weer en waarschuwingen op vedur.is en safetravel.is. Afhankelijk van de gekozen reis en het seizoen waarin je reist, wordt het type huurauto en de keuzemogelijkheid bepaald. Individuele winterreizen en reizen over hooglandroutes worden bij Aurora Reizen altijd aangeboden in een 4×4 terreinwagen. Ook in de zomer is rijden in een 4×4 een fijne manier om IJsland te verkennen. Je rijdt prettiger over gravelwegen, je zit hoog op de weg en het geeft meer grip en comfort. Veel gravelwegen zijn overigens gewoon toegankelijk voor 2WD wagens. Off road rijden in IJsland is verboden, je beschadigt de kwetsbare natuur en boetes kunnen fors oplopen.

Langs de hoofdwegen zijn voldoende tankstations te vinden, waar je meestal ook cash kan betalen. Ga je van de hoofdwegen af, dan is het een must om een creditcard of een internationaal geaccepteerde betaalpas mee te hebben. Ga je hooglandroutes of afgelegen gebieden ontdekken? Dan is het raadzaam om eerst te tanken. Overigens moet de hoofdbestuurder voor het huren van een auto in het bezit zijn van een creditcard welke op zijn of haar naam staat.

Accomodatie

Wij vinden het belangrijk dat de lokale inwoners profiteren van het toerisme. Daarom kiezen wij zoveel mogelijk voor familie gerunde accommodaties die gekenmerkt worden door persoonlijk contact en de IJslandse gastvrijheid. Je overnacht in een combinatie van guesthouses, boerderijen en kleinschalige hotels. Houd er rekening mee dat niet in elke accommodatie een lift aanwezig is.

In de reisomschrijving staat aangegeven welke categorieën overnachtingen voor de betreffende voorbeeldreis beschikbaar zijn. Hieronder worden de verschillende categorieën omschreven:

Standaard
Je overnacht in een combinatie van guesthouses, boerderijen en kleinschalige hotels op basis van logies en ontbijt in een kamer met een gedeelde douche en toilet.

Comfort
Je overnacht in een combinatie van guesthouses, boerderijen en kleinschalige hotels op basis van logies en ontbijt in een kamer met een eigen douche en toilet.

Luxe
Je overnacht in een combinatie van guesthouses en hotels op basis van logies en ontbijt in een kamer met een eigen douche en toilet. De kamers bieden veel comfort, veelal met een mooi uitzicht of andere bijzonderheden.

Aurora Reizen zoekt altijd voor elk type accommodatie de meest gunstig gelegen plekken. Heb je een voorkeur voor een type accommodatie? Laat het ons weten!

Bij weekendtrips en accommodaties in Reykjavik, Nuuk en Tórshavn wordt meestal gekozen voor hotels in of nabij het centrum. Zo zijn de meeste bezienswaardigheden, musea, cafés en restaurants op loopafstand van je accommodatie. Omdat Aurora Reizen verder gaat dan de gebaande wegen zijn op enkele plekken zeer beperkte accommodatie mogelijkheden. Het kan voor komen dat er geen ontbijt word geserveerd of de keuzemogelijkheid van de type kamers beperkt is. Wij zullen dit vooraf aan jou laten weten.

Activiteiten

Als je een dagtrip of een wandeling gaat maken, ga dan altijd goed voorbereid op pad. Ook in de zomermaanden kan het weer plotseling omslaan. Zorg voor goede outdoor materialen zoals (regen)kleding en neem voldoende eten en drinken mee. Ga niet alleen de bergen in, of in afgelegen gebieden wandelen en laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat. Blijf op de paden, de IJslandse natuur is zeer kwetsbaar. Sommige accommodaties bieden tours aan, vraag bij aankomst naar de mogelijkheden. Zoek je het avontuur op, zoals een sneeuwmobiel tour, controleer dan jouw reisverzekering of je hiervoor verzekerd bent.

Wandelen op de Faeröer eilanden

Wandelen op de Faeröer eilanden is anders dan in IJsland of Groenland. Het meeste land op de Faeröer eilanden is privé eigendom van lokale boeren. Het is in principe dus niet toegestaan om ergens te wandelen waar je geen toestemming heb gevraagd. Dit komt ook door dat de boeren erg voorzichtig zijn op de graslanden, omdat ze het gras hard nodig hebben om de vele duizenden schapen in de winter te voeden. Er zijn wel verdeeld over het hele land wandelpaden aangelegd. Bezoek de plaatselijke toeristen informatiepunten voor meer informatie over wandelen en wandelroutes.

Eten en drinken

De prijzen in restaurants en cafés kunnen behoorlijk variëren, onderstaande prijzen zijn derhalve richtprijzen. Voor een lunch betaal je rond de ISK 2.500-3.000 (ca. €17,-/€21,-), hamburger met friet en salade ISK 2.400-3.000 (€ 16,-/ €21,-). Diner met vis ISK 3.500-4.000 (€27,50/€30,-) diner met lam ISK 4.500-6.000 (€ 35,-/€42,-). In minder toeristische plekken kan het, soms flink, goedkoper zijn. De meeste restaurants bieden ook vegetarische en vegan opties aan. Een halve liter bier kost ISK 1.000-1.400 (€7,-/€10,-), een glas wijn is vaak nog iets duurder. Happy hours zijn populair in IJsland, bier en wijn kan soms tot wel 50% goedkoper zijn. In Groenland en Faeröer eilanden zijn de prijzen net iets goedkoper of vergelijkbaar met IJsland. Let wel dat er buiten de hoofdsteden Nuuk (Groenland) en Thorshavn (Faeröer eilanden) weinig restaurants zijn. Voor het samenstellen van de reis houden wij hier uiteraard rekening mee.
Boodschappen kan je het beste doen in de Bonus supermarkt. In de reisbescheiden staat beschreven in welke plaatsen je tijdens je reis een Bonus supermarkt tegen komt.

Mindervalide

Voor mindervaliden, kijken wij graag naar de mogelijkheden. Geef dit in het eerste contact aan, zodat wij hier rekening mee kunnen houden en op zoek kunnen gaan naar de juiste accommodatie, vervoer en reisroute.

Munteenheid

IJsland heeft de IJslandse kronen als munteenhied. De koers ten opzichte van de euro kan wat fluctueren. De laatste jaren kost ISK 1000 tussen de € 6,- en € 8,-.

Groenland en Faeröer eilanden hebben de Deense kronen als munteenhied. De koers ten opzichte van de euro kan fluctueren. De laatste jaren kost ISK 100 rond de € 13,-.

Taal

IJslanders spreken IJslands, maar gelukkig over het algemeen ook goed Engels. De IJslandse taal is in tegenstelling tot andere Scandinavische talen in de loop der eeuwen amper veranderd. De taal lijkt nog veel op het oud-Noors in de tijden van Vikingen. Dit maakt het leren van de taal overigens niet makkelijker.

Groenland en Faeröer eilanden hebben ook hun eigen taal en spreken daarnaast ook Deens. Gelukkig spreken ze over het algemeen ook goed Engels.

Paspoort

Voor IJsland, Groenland en Faeröer eilanden heb je een paspoort of Europees identiteitsbewijs nodig met een geldigheid van minimaal drie maanden na vertrek vanuit het betreffende land. Een visum voor deze landen is niet nodig. Ook is het aan te raden dat de kinderen een kopie van het paspoort van een niet meereizende ouder meenemen mét een toestemmingsformulier (niet verplicht). Geen van deze landen is aangesloten bij de Europese Unie.

Voor meer informatie m.b.t. paspoort en invoer van duty free producten in IJsland, kijk op tollur.is. Voor Groenland en Faeröer eilanden worden dezelfde regels gehanteerd als Denemarken.

Belangenvereniging VVKR

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.

Garantiefonds GGTO

Aurora Reizen is aangesloten bij garantiefonds GGTO. De Stichting GGTO staat er voor garant dat u het reeds betaalde deel van uw reissom terug krijgt indien de touroperator in financieel onvermogen komt. Dit kan zijn vóór uw vertrek maar ook tijdens uw verblijf op lokatie. Bovendien garandeert de Stichting GGTO tijdens uw verblijf uw terugreis indien de touroperator, als gevolg van financieel onvermogen, hier niet meer voor kan zorgdragen. Door de touroperator wordt voor deze garantiestelling een vast bedrag van € 7,50 euro per persoon in rekening gebracht aan de consument. Hiermee wordt het garantiefonds opgebouwd en onderhouden.

Calamiteitenfonds

Aurora Reizen is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. De garantie van het Calamiteitenfonds houdt in dat u als reiziger die deelneemt aan een reis waarop de garantie van toepassing is: (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren; de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.” Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.
Scroll naar boven
× Stel je vraag