Fjorden en papegaaiduikers

Vogelreis Het Hoge Noorden en de Oostfjorden

Tijdens de vogelreis Het Hoge Noorden en de Oostfjorden ga je vanuit Reykjavik met een binnenlandse vlucht naar Egilsstaðir waar de huurauto klaarstaat voor een schitterende reis langs ruige fjorden en het ongerepte noorden. Je verblijft op verschillende plekken meerdere dagen. Zo heb je alle tijd om de omgeving te ontdekken. Deze reis is niet alleen voor vogelliefhebbers, maar voor elke natuurliefhebber.

Fjorden en papegaaiduikers

De fjorden in Oost-IJsland zijn smal, diep en omringd met bergen. Om de fjorden te bereiken moet je veelal over een bochtige pas. Langs de fjorden en in de omliggende bergen zijn tal van wandelroutes uitgezet. Van korte wandelingen voor de hele familie tot meerdaagse hikes. Bij Borgarfjörður Eystri kan je in de maanden mei tot half augustus papegaaiduikers van heel dichtbij zien. De papegaaiduikers broeden op een aantal rotsen bij de oude haven van het dorpje.

Vanuit de Oostfjorden ga je richting het afgelegen noorden. Je verblijft meerdere dagen op het schiereiland Langanes waar rust en ruimte heerst. Langanes heeft een rijk vogelleven, waaronder een kolonie Jan-van-genten. Via de noordkust ga je naar Húsavík waar je naast de vele zeevogels ook walvissen kan spotten. Rond het vulkanische meer Mývatn zijn verschillende bijzondere vogelsoorten te zien zoals IJslandse brilduiker, harlekijneend, eidereend en kuifduikers, maar ook de zeldzame giervalk. Via Sauðárkrókur, waar je de mogelijkheid hebt om een excursie te maken naar het eiland Drangey, ga je naar Reykjavik. Blijf je liever uit de stad, dan kan je ook kiezen om te verblijven in het rustige havendorpje Grindavik.

Offerte aanvragen

 • Dag 1: Amsterdam - Reykjavik
 • Vanaf Schiphol vlieg je in drie uur naar de internationale luchthaven Keflavik, met de Flybus ga je naar je hotel. In de namiddag heb je nog de tijd om de stad te verkennen.
 • Dag 2: Reykjavik - Borgarfjörður Eystri (ca. 70 km)
 • We gaan met een binnenlandse vlucht naar Egilsstaðir, gelegen in het oosten van IJsland. Bij het vliegveld staat je huurauto klaar voor de rondreis door noord- en oost-IJsland. Vanuit Egilsstaðir is het ongeveer een uur rijden naar Borgarfjörður Eystri. Onderweg ga je over een bergketen heen. Hier zijn prachtige wandelingen uitgezet naar bijvoorbeeld Stórurð, een spectaculair berglandschap met meertjes, rotsen en besneeuwde toppen.
 • Dag 3: Borgarfjörður Eystri
 • In Borgarfjörður Eystri begeef je je in een wandelaarsparadijs waar prachtige routes in de omliggende (ryoliet)bergen zijn uitgezet. Bij de oude haven van het vissersdorpje kan je papegaaiduikers op slechts enkele meters afstand zien. De papegaaiduikers komen in mei aan land om te broeden en de jongen groot te brengen. Halverwege augustus zijn de jongen groot genoeg om uit te vliegen en op de noordelijke Atlantische Oceaan te overwinteren.
 • Dag 4: Borgarfjörður Eystri - Mjóifjörður (ca. 110 km)
 • De rit naar Mjóifjörður over route 953 is adembenemend. De onverharde weg is soms hobbelig, steil en smal, maar wordt beloond met prachtige uitzichten over het fjord. Zoals overal in IJsland; rijdt met verstand en pas je rijstijl aan naar de omstandigheden. Mjóifjörður is slechts vijf maanden per jaar bereikbaar met een auto. De overige maanden kan je het dorpje alleen per boot bereiken. Halverwege het fjord is het pension gevestigd. Een aanrader is om de route 953 te vervolgen naar het uiterste puntje van het fjord, bij de vuurtoren. Het uitzicht over de eindeloze oceaan is indrukwekkend.
 • Dag 5: Mjóifjörður – Þórshöfn (ca. 250 km)
 • Deze dag gaat richting het rustige en afgelegen noordoosten van IJsland, naar Þórshöfn. Je verlaat ringweg 1 en gaat verder naar het noorden. Onderweg kom je slechts enkele dorpjes tegen. De wegen kronkelen door de heuvelachtige landschappen. De meeste wegen in het noordoosten zijn onverhard.
 • Dag 6: Þórshöfn
 • Þórshöfn ligt op het schiereiland Langanes, een uitgestrekt gebied met ongerepte natuur. Naast vele vogelsoorten kan je met een beetje geluk ook de poolvos zien. In de zomer hoor je het geluid van waadvogels, sneeuwhoenders en patrijzen die elkaar waarschuwen voor de poolvos. Op Langanes zijn diverse excursiemogelijkheden, zoals een dagexcursie naar een kolonie jan-van-genten, papegaaiduikers en alken. Naast de vele zeevogels komen op Langanes ook verschillende soorten steltlopers voor, zoals de bontbekplevier, steenloper en watersnip.
 • Dag 7: Þórshöfn
 • Je hebt nog een dag om een excursie of een wandeling te maken in de omgeving van Þórshöfn. Je kunt ook kiezen om met eigen vervoer een rit te maken naar bijvoorbeeld het afgelegen Melrakkaslétta, het uiterste noorden van IJsland. De vuurtoren Hraunhafnartangi ligt slechts enkele kilometers onder de noordpoolcirkel. Het gebied is weids, groots en verlaten. Na het passeren van het dorpje Raufarhöfn is het 60 km rijden tot het volgende dorpje Kópasker.
 • Dag 8: Þórshöfn – Husavik (ca. 160/ 220 km)
 • Mocht je nog niet over Melrakkaslétta hebben gereden, dan kan je dat vandaag nog doen. Onderweg naar Húsavik kom je langs Ásbyrgi. De hoefijzervormige kloof maakt onderdeel uit van het nationaalpark Vatnajökull. Door dit gedeelte van het nationaal park Vatnajökull stroomt de rivier Jökulsárgljúfur. Na vele overstromingen heeft de Jökulsárgljúfur rivier een bijzonder landschap achtergelaten, met spectaculaire kloven en basaltformaties. Ten noordoosten van Húsavik zijn op Tjörneshreppur een aantal kliffen te bewonderen waar verschillende soorten zeevogels nestelen zoals alken en papegaaiduikers.
 • Dag 9: Húsavík
 • Na een aantal dagen van rust en kleine dorpjes ben je aangekomen in de ‘hoofdstad van het walvissen spotten’. Rond de wateren van Húsavík komen 11 soorten walvissen voor en is daarom één van de beste plekken ter wereld om walvissen te kunnen spotten. Er zijn allerlei manieren om walvissen te gaan spotten, vanuit een RIB speedboat tot aan een klassieke houten zeilboot. Húsavík heeft naast enkele musea ook een prachtig gelegen geothermisch bad. In de warme buitenbaden kan je genieten van prachtige uitzichten over de Skjálfandaflói-baai.
 • Dag 10: Húsavík/ Mývatn
 • Een dagtrip naar het vulkanische Mývatn mag natuurlijk niet ontbreken. Het landschap rond het meer kenmerkt zich door lavavelden en (vulkaan)kraters. Het gebied in en rond Mývatn heeft een rijk vogelleven. Er komen bijzondere eendensoorten voor zoals de IJslandse brilduiker, de middelste zaagbek, krakeend, ijseend en verschillende soorten kuifduikers. Ook de zeldzame giervalk wordt rond Mývatn regelmatig gespot!
 • Dag 11: Húsavík – Sauðárkrókur (ca. 200 km)
 • De rit voor vandaag gaat langs Akureyri, ook wel de ‘hoofdstad van het noorden’ genoemd. Onderweg kan je nog een zijroute nemen naar Hofsós. Het geothermisch verwarmde buitenbad van het openbare zwembad is prachtig gelegen aan de Skagafjörður. De oude haven van het dorpje is ook de moeite waard om te bekijken.
 • Dag 12: Sauðárkrókur
 • Je hebt vandaag een vrije dag te besteden. Je kunt ervoor kiezen om het schiereiland Skagaheidi met de auto ter verkennen, maar je kunt ook een boottrip maken naar het vogeleiland Drangey. Vanuit Sauðárkrókur ga je met de boot naar het onbewoonde eiland. Aangekomen op het eiland ga je met behulp van trappen de klif beklimmen. Eenmaal boven wordt het klauterwerk beloond met prachtige uitzichten over Skagafjörður en kan je met de gids mee om duizenden broedende vogels te spotten. Drangey eiland komt ook voor in de eeuwenoude Grettirs saga. Tijdens de excursie zal de gids over de saga vertellen, wat het eiland nog specialer maakt dan alleen een prachtig vogeleiland.
 • Dag 13: Sauðárkrókur - Reykjavik (ca. 290 km)
 • Een redelijk lange reisdag brengt je alweer naar de laatste bestemming in IJsland. Je kunt kiezen om te verblijven in Reykjavik en nog een keer lekker uit eten te gaan en te winkelen in één van de vele boetiekjes, of je kiest voor meer rust en verblijf je in Grindavík. In Grindavík kan je overigens ook prima uiteten gaan en kan je de vers gevangen vis in enkele restaurants proeven.
 • Dag 14: Reykjavik - Amsterdam
 • Het IJsland avontuur komt tot een einde. Je levert de huurauto op de internationale luchthaven van Keflavik in en vliegt terug naar Amsterdam.

Foto's

Praktische Informatie

Vervoer

Na aankomst op het vliegveld van Keflavik ga je met een bus transfer naar je accommodatie in Reykjavik. De volgende dag ga je op eigen gelegenheid (beste en makkelijkste optie is een taxi) naar het vliegveld van Reykjavik en vlieg je met een binnenlandse vlucht naar Egilsstaðir. Aan het einde van de reis lever je de huurauto in op de luchthaven van Keflavik. De vanaf prijs is berekend voor een categorie B/B1 huurauto (2WD, Kia Ceed of vergelijkbaar). Onderweg bestaan de wegen veelal uit gravelwegen waarbij een 4WD wagen wordt aangeraden, maar is niet verplicht.

Accommodatie en maaltijden

De vanaf prijs is berekend voor 2 personen op basis van een standaard overnachting (2-persoonskamer met gedeelde douche en toilet), inclusief ontbijt. Je zult voornamelijk overnachten in guesthouses, boerderijen en kleinschalige hotels, veelal familie gerunde bedrijven.

Je hebt voor deze reis ook de keuze om te overnachten in de categorie Comfort. Kijk bij praktische informatie voor meer informatie over categorieën van de overnachtingen en overige nuttige informatie.

Kaart

Kaart rondreis Vogelreis Hoge Noorden en Oostfjorden

Wat is inbegrepen:

 • 13 overnachtingen in guesthouses, boerderijen en hotels op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamers met een gedeelde douche en toilet.
 • 12 etmalen autohuur Höldur (Europcar). Inclusief onbeperkt aantal kilometers; alle lokale belastingen zoals milieubelasting, airport surcharge en CDW. (Voorwaarden autohuur IJsland).
 • Binnenlandse vlucht Reykjavik - Egilsstaðir (enkele reis)
 • Entree Geosea, Geothermal Sea Baths
 • Uitgebreid informatiepakket, waaronder een goede wegenkaart en reisgids (één per auto).

Wat is niet inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam-Keflavík v.v. (Aurora Reizen biedt de mogelijkheid om de vliegreis optioneel bij te boeken)*
 • Bus transfer Keflavik luchthaven - Reykjavik (enkele reis)
 • Transfer hotel Reykjavik – vliegveld Reykjavik
 • Overige maaltijden
 • Brandstof auto
 • Toeslag extra bestuurder
 • Reserveringskosten (€25,-)
 • Reis-, annulerings- en cascoverzekering of Super-CDW (voorwaarden autohuur IJsland)

*Voor het bijboeken van een internationale vlucht Amsterdam – Keflavík v.v. berekent Aurora Reizen een stelpost van € 450,00 p.p. in het hoogseizoen (juni t/m augustus) en € 375,00 p.p. in het laagseizoen (september t/m mei). Afhankelijk van de data en beschikbaarheid berekenen wij vervolgens een korting of meerprijs op basis van de stelpost. Een vrijblijvende optie is mogelijk bij ontvangst van de data, namen zoals in het paspoort en geboortedata.

Prijs informatie:

 • Soort reis: Individuele reis
 • Duur: 14 dagen
 • Prijs vanaf: € 1.925,- p.p.
 • (bij twee personen)
 • Reisperiode: mei - september

Prijs is op basis van een standaard kamer. Wil je liever comfort of luxe overnachtingen of een upgrade van de auto, laat het ons weten!

Offerte aanvragen

Maatwerk

Dit is een voorbeeldreis en kan helemaal voor jou op maat gemaakt worden.

Copyright 2024 Aurora Reizen

Website gerealiseerd door Petriana.nl

Opslaan
Cookies gebruikersvoorkeuren
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Als u het gebruik van cookies weigert, werkt deze website mogelijk niet zoals verwacht.
Accepteer alles
Weiger alles
Lees meer
Analytics
Tools die worden gebruikt om de gegevens te analyseren om de effectiviteit van een website te meten en om te begrijpen hoe deze werkt.
Google Analytics
Accepteren
Niet accepteren
Marketing
Reeks technieken die tot doel hebben de commerciële strategie en in het bijzonder de marktstudie.
Google
Accepteren
Niet accepteren
Unknown
Unknown
Accepteren
Niet accepteren