Trustpilot

Blogs >  

Walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten in IJsland

Wist je dat IJsland niet alleen bomvol zit met prachtig natuurschoon, maar ook met hele mooie, bijzondere dieren? Het grootste dier op aarde, de walvis, is namelijk in de wateren rondom IJsland te vinden en er is zelfs een walvishoofdstad op het eiland! Deze ‘walvishoofdstad’ wordt gezien als de beste plek van Europa om de reusachtige walvissen te spotten. In onze blog lees je meer over de walvissen rondom IJsland en geven we jou de beste tips voor het spotten van deze geweldige dieren!

Soorten walvissen rondom IJsland

Er zijn heel wat soorten walvissen die jaarlijks op bezoek komen in IJsland. Voorbeelden hiervan zijn potvissen, bultruggen, dwergvinvissen, de blauwe vinvis en de grijze walvis. Niet te vergeten is dat de blauwe vinvis de grootste walvis is en daarmee ook meteen met de titel ‘grootste dier op aarde’ wordt bekroond door zijn lengte van wel meer dan 30 meter en een gewicht van 150 ton(!!!). Ook een erg leuk weetje is dat er wordt gezegd dat de bultrug, één van de vrolijkste walvissen is. De bultrug kan met zijn hele lijf uit het water springen. Hoe geweldig zou het zijn om dit mee te maken en ook nog eens vast te kunnen leggen!

Naast walvissen zijn er ook dolfijnen te spotten; grienden, witsnuitdolfijnen en zelfs de grootste van het soort, de orka.

De beste reistijd voor het spotten van walvissen

In de wateren rondom IJsland zwemmen het hele jaar door walvissen, maar de beste tijd om ze te spotten zijn tussen april en oktober waarvan de zomer het hoogtepunt is. De voedselrijke wateren zorgen ervoor dat walvissen hier in de zomer hun jongen voeden. In de zomer kom je vooral potvissen, bultruggen en blauwe vinvissen tegen. Dit soort gaat in de winter op zoek naar plekken met meer voedsel maar dat betekent niet dat er geen walvissoort meer te zien is. Dwergvinvissen worden het hele jaar door gespot en zelfs in de winter is het spotten van orka’s een populaire trip. Dit doe je op het schiereiland Snaefellsnes. Orka’s verplaatsen zich vaak en daarom is het moeilijker om ze te vinden, maar als je ze eenmaal hebt gespot dan laten ze vaak zien wat ze in huis hebben; hun acrobatische kunstjes.

Onze tips voor de beste plekken!

Wat is nou de beste plek om deze geweldige dieren te spotten? Húsavik natuurlijk! Dé walvissenhoofdstad van Europa. Best gek, want het is maar 3 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam en toch is dit dé plek om het allergrootste dier van de wereld te spotten. Vele walvissen komen hier jaarlijks heen en daarom is dit één van onze favoriete plekken van IJsland; Aurora Reizen is gek op de walvis!

Natuurlijk zijn er meerdere plekken om het zoogdier te zien. Bijvoorbeeld Akureyri, het is wat kleinschaliger mocht je interesse daarin liggen. Een andere, goede plek in het noorden is Holmavik.
Wil je liever in het zuiden blijven of heb je niet genoeg tijd om naar het noorden te reizen, maar staat het spotten van het enorme zoogdier toch op jouw bucketlist? Dan zijn daar genoeg opties voor, want ook hier zwemmen ze! Aurora Reizen biedt ook excursies aan vanuit Reykjavik en Olafsvik.  

Walvissen excursies

De excursies die Aurora Reizen aanbiedt zijn met RIB-speedboot of met een ‘gewone’ boot met een lengte van circa 15-20 meter. De grotere boot is comfortabeler, maar een speedboot kan jou daarentegen wel dichter bij de walvis brengen én je bent met minder mensen op pad. Ieder heeft dus zijn voordelen!
Een excursie duurt ongeveer 3 uur en is inclusief een Engelse gids. Uiteraard blijft het natuur en is er 95% kans om walvissen te spotten. De kans bestaat dus dat je er geen ziet, maar dan wordt er een optie aangeboden om nog een andere keer mee te gaan! Ook wordt er aan boord warme kleding aangeboden mocht dit nodig zijn maar zorg ervoor dat je sowieso al genoeg warme lagen aan hebt.

Bekijk onze reizen

info@aurorareizen.nl

06 28 25 49 34

Scroll naar boven